Femeie versus barbat - partea I

joi, ianuarie 07, 2010 · 1 comentarii

De mii de ani se spune ca barbatii si femeile traiesc in lumi diferite. Si ca avem valori si reguli diferite. Dar de la jumatatea secolului XX s-a trecut in extrema cealalata - s-a decretat ca suntem la fel, din moment ce avem drepturi egale. Dragostea esueaza adeseori fiindca oamenii ofera din instinct ceea ce-si doresc ei.

Intelegerea naturii masculine este o scurtatura care ne poate face viata mult mai usoara si mai implinita.
Barbatii se uita la sport, citesc ziarele, vorbesc ore in sir despre masina lor sau despre bicicleta, yachtul lor..Despre jucariile lor. Barbatii au fost dintotdeauna altfel decat noi, femeile. Si chiar daca vom incerca sa intelegem de ce sau cum sunt barbatii diferiti de noi, este mai simplu sa intelegem ca pur si simplu suntem diferiti, si ca de multe ori ceea ce fac barbatii nu are nici-un sens pentru noi, femeile.

Care este diferenta esentiala dintre un barbat si o femeie?
87% dintre subiectii unui sondat de opinie american considera ca este vorba de aspectul fizic. Practic, diferentele trupesti determina atractia initiala dintre sexe. Suntem fascinati de ce nu ne este familiar pentru ca ne trezeste curiozitatea.Dar specialistii in relatiile de cuplu ne asigura ca este important sa cunoastem si diferentele profunde dintre noi - cele psihologice, emotionale si de structura mentala. Desigur, putem sa le si ignoram. La fel cum putem sa ne revoltam si sa luptam impotriva lor. Dar asta duce inevitabil la frustrare, instrainare si suferinta, iar cuplul se distruge, dinamitat chiar din interior.

In ultimele decenii a avut loc o adevarata explozie de cercetari medicale, psihologice si sociologice. Concluziile lor sustin ca suntem diferiti din punct de vedere biologic, ca structura a creierului, psihologic si hormonal - ceea ce se traduce prin preferinte, talente, atitudini si comportamente diferite.
Neurologii au demonstrat ca schimbul de informatii intre cele doua emisfere cerebrale se face mai bine in cazul femeii. De ce? Pentru ca ele au cu 30% mai multe legaturi intre emisfera stanga si cea dreapta decat barbatii. De aceea femeile vorbesc mai fluent, mai expresiv si… mai mult decat ei. Au capacitatea de a observa simultan mai multe detalii, inclusiv semnalele non-verbale, iar intuitia le functioneaza ca un radar de ultima generatie.

Cine are dreptate?
Si femeia, si barbatul. Creierul masculin este programat pentru reactiile de tipul “cum pot sa fac lucrul asta sa mearga ca lumea”. Daca s-a stricat, sa-l repare. Valabil nu doar pentru motorul unei masini, ci si pentru “defectiunea” semnalata de lacrimile si supararile femeii. Mintea lui este logica, predestinata sa caute solutii.
Dar femeia nu cauta solutii. Ea vorbeste doar pentru a se elibera de stres. Isi doreste sa fie ascultata, nu… reparata. Viseaza ca el sa o inteleaga. Fara sa-i nege sentimentele, fara sa o tudece. Daca o ia si-n brate si o tine strans la piept, mangaind-o tandru pe par… ei, da, simte ca e iubita si inteleasa.

Construirea unor relatii armonioase ne cere sa ne acceptam cu adevarat unii pe altii, sa ne intelegem reciproc unicitatea si sa comunicam la un nivel cat mai profund. Iar lucrul acesta devine cu atat mai posibil cu cat invatam sa decodificam mai bine reactiile celuilalt sex.
va urma

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.