A descoperit ca are cancer la san datorita cainelui sau

luni, decembrie 28, 2009 · 0 comentarii

Cainele este cel mai bun prieten al omului. O femeie din Anglia s-a convins pe pielea sa de acest lucru, dupa ce animalul ei din aceeasi rasa cu faimoasa Lassie i-a salvat viata.

Potrivit "Daily Mail", Max, cainele lui Maureen Burns, devenise brusc fara chef de viata, desi de obicei era plin de energie si greu de stapanit. Dupa ce a inceput sa-i adulmece respiratia stapanei sale si sa-i atinga sanul stang, femeia in varsta de 64 de ani s-a autoexaminat si si-a descoperit un nodul.
Controlul medical facut de doctorul sau de familie si o biopsie ulterioara au confirmat faptul ca Maurren avea cancer.

Cand asistenta i-a spus femeii ca la sanul drept are o tumoare maligna, Maureen i-a raspuns ca stia, pentru ca Max, cainele ei, o instiintase deja despre asta. In loc sa rada, cum se astepta Maureen, asistenta a marturisit ca a mai auzit de asemenea cazuri. "De obicei Max este un animal energic si iubitor, dar a devenit foarte trist si a incetat sa mai faca toate lucrurile pe care le facea, cum ar fi sa doarma in pat cu noi sau sa-mi sara-n poala, ca sa-l mangai. In schimb, imi atingea sanul si se retragea apoi nefericit", povesteste femeia, citata de "Daily Mail".

Femeia, care locuieste in Rugby, Warwickshire, impreuna cu sotul sau Roger, a facut o operatie de indepartare a nodului canceros si starea ei evolueaza favorabil. Maureen a declarat ca in luna mai a anului trecut si-a dat seama ca se intampla ceva cu ea. Femeia se examina in oglinda, in timp ce cainele ei o privea. Chiar daca a simtit nodulul la atingere, Maureen nu s-a ingrijorat, intrucat in urma cu 20 de ani mai avusese unul, care se dovedise a fi benign, iar cu 15 luni mai inainte isi facuse o mamografie de verificare si totul era in regula. "Cand l-am simtit (nodulul-n.r.), s-a intamplat sa ma uit la Max, care era intins in patul meu. Privirile noastre s-au intalnit si imi aduc aminte cat de trist era. In acel moment am stiut ca ceva era in neregula", povesteste femeia.

Pe durata recuperarii sale medicale, celalalt caine al familiei, un grayhound singuratic, s-a comportat absolut normal, Max fiind singurul care a simtit ceva. "A fost ca si cum stia ca sunt bine din nou. A incetat sa ma mai adulmece si a devenit din nou foarte jucaus. Ii datorez atat de mult. Max mi-a salvat viata, a avut dreptate de la inceput", marturiseste Maureen.

Cainii pot fi dresati sa detecteze cancerul, sunt de parere specialistii. Simtul olfactiv al caninelor este de 100 000 de ori mai puternic decat cel al omului. Un studiu efectuat in 2004 a relevat faptul ca animelele pot detecta celulele canceroase in mostre de urina. Programul de cercetare va fi extins si pe alte tipuri ale bolii in cauza. Celulele care duc la aparitia cancerului produc niste chimicale cu mirosuri specifice la care se pare ca reactioneaza cainii. Animalele sunt dresate sa arate cu nasul recipientele cu mostrele despre care ele cred ca sunt canceroase, mai precizeaza jurnalistii de la "Daily Mail".

articol preluat din www.ziua.ro

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.