Exerciţiile Kegel

miercuri, august 19, 2009 · 0 comentarii

de Malina Chirila


Ai auzit de exerciţiile Kegel?


Dacă da, ştii că te ajută să trăieşti mai intens plăcerea atunci când faci dragoste cu iubire, transfigurare si continenţa amoroasă. Atunci orgasmele sunt mai profunde şi simţi că te iau pe sus din ce în ce mai tare. Dacă ai mai studiat, e posibil să fi aflat şi alte lucruri care să-ţi trezească interesul... îţi îmbunătăţesc vitalitatea, îţi măresc energia sexuală, mintea începe să zbârnâie, memoria începe să semene cu a unui elefant, intuiţia şi creativitatea apar ca prin minune şi cu toate efectele astea, e de mirare că începe să-ţi crească pofta de viaţă şi devii optimistă? Sună bine, aşa-i?




Probabil că te întrebi ce eforturi supraumane trebuie să faci pentru ca să obţii toată lista aceasta de efecte. Adevărul e însă că nu îţi ocupă prea mult timp şi nu îţi răpesc energia pe care trebuie să o investeşti în alte activităţi. E destul să practici câteva minute acum, câteva minute mai târziu… Nici de condiţii speciale nu ai nevoie – poţi să le faci la serviciu, când aştepţi undeva, în autobuz, acasă, când te uiţi la televizor sau cam oricând îţi trece prin minte şi nimeni nu-şi va da seama.

Ce sunt?

De fapt, este vorba de contracţii ale muşchilor pubococcigieni – PC pe scurt. Adică muşchii din zona vaginului. În mod obişnuit, nu sunt folosiţi prea des, aşa că tind să slăbească şi asta înseamnă, în termeni populari, „mai puţină plăcere când faci dragoste”. Cu cât îi exersezi mai mult, cu atâta vor putea să te încânte mai bine în timpul amorului cu continenţă. Gândeşte-te aşa: dacă ai în mână o minge de ping-pong şi n-ai deloc forţă în degete, o să poţi să o simţi când cineva ţi-o plimbă pe mână, dar cam atât. Dacă ai însă nişte degete puternice, poţi să o strângi, să te joci tu cu ea, iar senzaţiile pe care ţi le provoacă sunt mai intense. Imaginează-ţi ce înseamnă atunci, să ai nişte muşchi ai vaginului puternici şi ce poţi să faci cu ei. Ţi-a trecut prin minte să contracţi conştient aceşti muşchi ? Şi în fond, unde sunt ei? Că aşa, dacă nu ştii ce să contracţi, e cam greu... Merită să începi cu un exerciţiu foarte simplu: urinarea fracţionată. Cu alte cuvinte, când te duci la toaletă pentru a urina, întrerupe voluntar jetul la fiecare 2-3 secunde. Ia-o ca pe un joc şi fă acest gest de fiecare dată când ai ocazia. După o vreme, ţi se va părea natural şi vei savura cu frenezie contracţiile voluntare ale acestor muşchi atât de uşor de folosit.

Începutul

Ideea este deci să folosim intens muşchii PC. Pentru a face asta, există trei exerciţii de bază: contracţiile lente, contracţiile rapide şi împingerile.

Contracţiile lente înseamnă strângerea muşchilor ca pentru oprirea fluxului urinar şi menţinerea contracţiei timp de cel puţin trei secunde înainte de a-i relaxa.

Contracţiile rapide constă din contractarea şi relaxarea cât mai rapidă a muşchilor.

Iar împingerile mimează acţiunea de a ghida ceva către exterior, cum se petrece, de exemplu, în timpul naşterii.

Sunt multe poziţii în care poţi să lucrezi cu muşchii tăi intimi – iar unele sunt mai uşoare. Cea mai convenabilă poziţie, şi cea pe care o poţi folosi cel mai des, este probabil cea şezând. Altele, la fel de simple, sunt cele în care eşti culcată: pe o parte, pe spate cu genunchii la piept... sau variaţiuni pe tema asta. Poţi alege ce ţi se pare mai comod. Poziţiile „dificile” presupun o mai mare rezistenţă din partea corpului tău. De exemplu, aşează-te întinsă pe spate, cu genunchii îndoiţi şi tălpile pe podea, cu şoldurile ridicate, împingând şoldurile înainte şi înapoi, ca şi cum ai face dragoste. Sau preferi în poziţia pisicii? În mod surprinzător, poţi să faci exerciţii Kegel şi în timpul fandărilor, aşa că ai şansa de a exersa şi a-ţi face condiţie fizică în acelaşi timp. Program de exerciţiiProbabil că te bate gândul să începi să practici. Adevărul e că după ce vezi lista de rezultate şi faptul că nu e nevoie de prea mult efort sau de condiţii deosebite de „lucru”, e greu să nu te gândeşti la asta.Să începem deci cu începutul: descoperă-ţi muşchii PC cu ajutorul urinării fracţionate, pe care am descris-o mai sus. După ce ai prins ideea, vine timpul să lucrezi şi „pe uscat”.


E important ca în timpul tuturor exerciţiilor Kegel să respiri. Tendinţa naturală a oamenilor este aceea de a-şi ţine respiraţia când fac un efort, iar primii paşi pot să fie un efort. Totuşi, e bine să respiri şi să te relaxezi. Doar contracţi nişte muşchi pe care poate nu i-ai folosit conştient până acum. E important, de asemenea, să foloseşti doar muşchii PC – unele femei au tendinţa de a strânge şi muşchii anusului, coapsele sau chiar muşchii abdominali.

Un program uşor de lucru ar arăta aşa:

Luna 1. Începe prin a face câte trei „şedinţe” pe zi de 20 de contracţii scurte (aproximativ o secundă fiecare). Adaugă câte 2 contracţii la fiecare sesiune în fiecare zi, până ajungi la 80.

Luna 2. E timpul pentru contracţiile lungi. Realizează aceleaşi trei „şedinţe” pe zi de 20 de contracţii, adăugând câte 2 în fiecare zi, până ajungi la 80. Iar acum, creşte şi perioada contracţiei, ajungând la 10 secunde strâns şi 10 secunde relaxat pentru fiecare exerciţiu.

Luna 3. Adaugă împingerile. Pentru variaţie, poţi să combini cele trei tehnici, făcând, de exemplu, 10 contracţii scurte, 10 lungi şi 5 împingeri. Adaugă o contracţie scurtă şi una lungă în fiecare zi, precum şi o împingere o dată la două zile, până ajungi la 40+40+20. Bineînţeles, cu cât exersezi mai mult, cu atât atingi rezultatele mai repede. Este important însă să o iei încet, pentru a-ţi obişnui muşchii cu noua rutină. Apoi, poţi trece la „artileria grea”. Dacă te simţi pregătită, poţi sări oricând peste o parte din primele etape, dar nu exagera.


Apoi, poţi începe să realizezi 5 serii pe zi. O serie înseamnă de cel puţin 5 ori pe zi 50 de contracţii lente (cel puţin trei secunde), 50 de contracţii rapide şi 50 împingeri. În fiecare săptămână, creşte cu câte 10 numărul fiecărui tip de mişcare. Când ajungi la 100+100+100, poţi să te opreşti din adăugat.

Bilele de gheişă

Dacă ai ajuns la ultimul stadiu al exerciţiilor şi ai vrea să schimbi puţin registrul sau să-ţi verifici puterile, ai la dispoziţie câteva „materiale ajutătoare” (pe care le vei păstra, bineînţeles, în condiţii optime de igienă). De exemplu, ganterele vaginale sunt ca nişte tampoane mai mici, din metal încastrat în plastic, pe care le introduci în vagin. Exerciţiul este să le şi reţii acolo. Bilele de gheişă sunt de asemenea de un mare ajutor... nu degeaba li se spune „de gheişă”! Ele sunt de obicei două bile legate una de alta cu o sfoară, pe care le poţi folosi ori la fel ca pe gantere, încercând pur şi simplu să le reţii înăuntru, ori poţi să încerci să le reţii înăuntru, trăgându-le în acelaşi timp afară. Acest exerciţiu te poate ajuta să-ţi dai seama cât de „puternică” eşti. Sau, dacă ai un vibrator, foloseşte-l. Reţine-l înăuntru în posturile amoroase preferate. „Materialele ajutătoare” nu sunt însă un înlocuitor pentru exerciţiile Kegel clasice. Ele nu necesită folosirea tuturor muşchilor PC, ceea ce înseamnă că trebuie să continui să lucrezi seriile de contracţii şi împingeri. Totuşi, chiar dacă partea cea mai fizică a artei amorului devine extraordinară, ea nu e nici pe departe totul.

Exerciţiile Kegel te ajută să simţi mai intens, dar dincolo de stările fizice mai puternice, se află o întreagă lume, în care poţi explora amorul cu continenţă care durează ore întregi, transfigurarea prin care te simţi ca o zeiţă, orgasmele cu implozie care tind să se prelungească spre zeci de minute... Pentru aceasta, e bine să începi de undeva, iar acel loc poate să fie chiar aici.

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.