Secretul fericirii

miercuri, decembrie 23, 2009 · 0 comentarii

Eram adunati intr-o seara cativa prieteni cu pretentii de dezvoltare personala si dornici sa aflam reteta fericirii – o tema care ma pasioneaza de o buna bucata de timp. Si tot disecand si analizand ideile care zburau prin aer, am avut o revelatie pe care este posibil sa o fi avut si voi deja: ca in viata, oricat de mult ne-am dori, de cele mai multe ori paharul nu o sa fie complet plin.


Si atunci cum poti sa fii fericit?
Asta e secretul! Ca depinde de noi pe ce ne focalizam: pe partea plina sau pe partea goala a paharului? Fericirea depinde de zona asupra careia ne concentram. Daca ne focalizam pe probleme, mentinandu-le perseverent in prim-planul atentiei noastre, este cat se poate de sigur ca ne reducem singuri sansele sa fim fericiti.
Critica, perfectionismul, depistarea cusururilor si a lucrurilor care nu merg ne asigura o doza serioasa de tristete si nefericire. Pentru ca pana la urma nu ceea ce ni se petrece in viata conteaza cel mai mult, ci felul cum reactionam la ceea ce ni petrece.


Fericirea? Depinde de tine si este alegerea ta
Eram studenta la medicina in primul an. Stresul Bucurestiului si toata nebunia cu laboratoare, sali de disectie si cursuri care incepeau la ora 8 si se terminau seara tarziu ma facusera sa slabesc foarte mult. La un moment dat, ma intalnesc pe strada cu un prieten bun, care a fost aproape consternat de felul in care aratam.
Plin de grija imi propunea tot felul de sfaturi si solutii practice cum as putea face sa nu mai stau toata ziua nemancata. La majoritatea sugestiilor lui pline de bunavointa, eu raspundeam linistita: “Aaaa nu pot sa fac asta, ca nu am timp… Da… poate, dar nu pot sa fac asta, ca nu am timp!”
Intr-un final, plin de compasiune ma intreaba: “Bine, am inteles. Dar sa suferi, ai timp?”
Mi s-a oprit mintea. Nu am rezolvat atunci problema cu slabitul, dar ceva tot s-a lipit de mine: ca fericirea este o optiune personala, este o stare de hotarare interioara cand spui: “Gata, m-am saturat, vreau sa fiu fericit/a!!!”
In fiecare moment din viata alegem. Alegem si atunci cand oprim masina sa dam o mana de ajutor batranei cazute in strada, dar si atunci cand ramanem nepasatori la hotiile celor din jur. Alegem chiar si atunci cand nu facem nimic. Da, alegem de fapt sa lasam lucrurile asa cum sunt…

Orientarea pe solutii
Alta modalitate de a fi fericit este sa ne orientam spre viitor, spre gasirea solutiilor la situatiile pe care trebuie sa le rezolvam:

  • Ce as putea sa fac sa depasesc obstacolul asta?
  • Ce am invatat din toata povestea asta?
  • Ce pot face ca data viitoare lucrurile sa mearga mai bine?
  • OK, acum am dat-o in bara. Cum as putea sa indrept lucrurile?

Cautarea solutiilor ne face sa devenim rapid pozitivi, optimisti si constructivi. Iar viata ne apare spontan mai frumoasa si plina de sperante. Pentru ca orice situatie ne este trimisa in fond ca sa ne ajute sa crestem interior si sa devenim mai buni. Sa invatam din ea.

Si acum, as vrea sa te intreb ceva: Care a fost pentru tine, cea mai valoroasa lectie pe care ai avut-o anul asta, in situatia generala de criza cu care ne confruntam?

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.