In ciuda crizei, suntem foarte bogati, numai ca... nu stim: O relatie stabila - 180 de mii de euro

marți, iulie 14, 2009 · 0 comentarii




Chiar daca e criza, se pare ca suntem mult mai bogati decat avem impresia.


Cel putin asta sustine o carte recent aparuta, ai carei autori au incercat sa calculeze care este valoarea noastra reala, punand un pret momentelor inestimabile ale vietii. Astfel incat, potrivit "The Telegraph", simplul fapt ca cineva aude cuvintele "Te iubesc!" valoreaza nu mai putin de 190.000 de euro, in timp ce o relatie stabila inseamna o avere de pana la 180 mii de euro.

Nici timpul petrecut cu prietenii nu este mai putin semnificativ, intrucat valorea sa este de 74.000 de euro.
Cartea "Sunteti de fapt foarte bogati, numai ca inca nu o stiti" ("You are really rich, you just don't know it yet") a fostilor directori de publicitate Steve Henry si David Alberts urmareste sa ne arate ca sunt lucruri mult mai importante decat banii.
"Cartea este despre un nou sistem de valori, o alternativa la un reper pur financiar. In mare parte pentru ca, drept urmare a crizei financiare, oamenii exploreaza diferite feluri de a trai si cauta ceva care sa inlocuiasca banii, considerati drept un criteriu general al valorii", a declarat Steve Henry. Brainjuicer este o firma specializata in cercetare, a realizat un studiu pe un esantion de 1000 de persoane, pe care le-a intrebat despre lucrurile care le fac fericite. Oamenii au fost rugati sa dea note unui numar de 50 de evenimente si experiente din viata lor si sa le compare cu placerea pe care ar avea-o daca ar castiga la loterie.


Folosind un sistem care transforma notele in valori monetare, au putut fi calculate preturile acelor lucruri marunte care ne fac fericiti. "Am inceput sa ne uitam la acele lucruri care chiar fac diferenta in vietile oamenilor si consideram ca viata este mai mult decat ingrijorarea ca trebuie sa strangem curelele din cauza crizei.


Ceea ce realizeaza criza este sa ne faca sa ne gandim de doua ori inainte sa cheltuim bani si sa ne gandim ce vrem cu adevarat de la viata", a mai adaugat Henry, precizand ca a fost interesant sa constate ca, atunci cand au facut studiul, foarte putini oameni au mentionat banii printre sursele fericirii.
Sanatatea chiar este mai buna decat toate
Mai mult decat atat, printre lucrurile care ii fac fericiti cu adevarat, cei chestionati au enumerat o sarbatoare in familie, timpul petrecut cu prietenii, un moment de singuratate, sa-si vada nepotii sau sa viziteze lucruri pe care nu le-au vazut vreodata. Nu degeaba se spune ca sanatatea este mai buna decat toate, intrucat ea chiar s-a dovedit cel mai valoros bun al nostru, evaluat la 210.000 de euro. Pe locul secund se situeaza eternul "Te iubesc", cu o valoare de 190 mii de euro, iar medalia de bronz a revenit relatiei stabile, 180 000 de euro.

Alte evenimente care se afla in topul celor mai bune 10 experiente de viata sunt: locuitul intr-o tara linistita si sigura- 150 000 de euro; posibilitatea de a avea copii- 143 000 de euro; petrecerea timpului cu familia- 128 de mii de euro. Rasul valoreaza 126 de mii de euro, sexul doar 122 de mii, mersul in vacanta 106 mii de euro, iar savurarea linistii si a pacii, 104.000 de euro.
Totodata, cei de la tara ar trebui sa fie bucurosi, intrucat viata la oras este mult mai putin valoroasa decat cea petrecuta in mediul rural. Cititul unei carti are un pret de 61 de mii de euro, in timp ce mersul la cinematograf valoreaza doar 24 de mii. Chiar daca ne simtim bine la serviciu, asta nu inseamna decat 43 000 de mii, fata de 57 de mii, cat aduce asteptarea sfarsitului de saptamana sau o zi libera, care valoreaza chiar 63 de mii de euro. Perspectiva de a ne trezi dimineata si anticiparea unei zile bune inseamna 19.000 de euro, in timp ce realitatea ca abia asteptam sa ajungem seara acasa are un pret de 52 de mii de euro.
Intr-adevar, ciocolata e de preferat mancarii gatite, intrucat acest desert valoreaza 46 000 de euro, fata de 36 de mii, ai unul fel de mancare. Vesti si pentru suporterii diferitelor echipe sportive! Intrucat acest lucru se poate dovedi cu adevarat frustrant, nu are o valoare mai mare de 33 000 de euro, in timp ce practicarea unui sport inseamna doar 26 de mii. Un animal de casa ne imbogateste cu 91.000 de euro, dar un copil este intr-adevar o comoara de 143 de mii de euro.
Cei care locuiesc in nord au considerat mai important sa li se spuna "Te iubesc", decat sanatatea, in timp ce sudicii considera ca aceasta din urma e de fapt de nepretuit si de-abia apoi cele doua cuvinte. Atat nordicii, cat si sudicii, au dat note foarte mici traiului la oras, mai noteaza sursa citata.




articol preluat de pe site-ul www.ziua.ro

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.