Testul QUEST

duminică, decembrie 20, 2009 · 0 comentarii


Jocul de-a...cine sunt eu?

Lucrul cu Eneagrama începe din momentul în care ai reuşit să identifici ce tip de personalitate eşti. Nu uita, că deşi ne recunoaştem multe din atitudinile celor 9 tipologii, numai un singur tip de personalitate ne caracterizează cu adevărat.Îţi propunem mai jos testul rapid al Eneagramei care în 5 minute te poate ajuta cu destulă precizie să identifici cărui tip psihologic aparţii. Pentru a obţine rezultate cât mai corecte, selectează un singur paragraf din cadrul următoarelor două grupuri de afirmaţii. Alege-l pe cel care îţi reflectă cel mai bine atitudinea şi comportamentul, aşa cum te manifeşti cel mai des în viaţa de zi cu zi. Fii sincer cu tine însuţi.....reguli, reguli...Nu trebuie să fii de acord în totalitate cu fiecare cuvânt din paragraf ! Dacă eşti de acord cu 80 % din el alege-l dintre celelalte două. Important este să fii de acord cu tonul general şi cu ideea generală a paragrafului selectat. Nu respinge un paragraf numai datorită unui singur cuvânt nepotrivit sau a unei fraze. Priveşte tabloul în întregime. Nu analiza şi reanaliza alegerea făcută. Alege paragraful pe care îl simţi că este potrivit , chiar dacă nu eşti 100% de acord cu el. Sensul general şi sentimentul pe care ţi-l lasă este mai important decât fiecare element al lui luat separat. Lasă-ţi intuiţia să aleagă.Dacă nu te poţi decide ce paragraf ţi se potriveşte cel mai bine, poţi face două alegeri, dar numai pentru un singur grup.

De exemplu, C în grupul I , şi X şi Y în grupul II. Notează literele corespunzătoare fiecărui paragraf selectat. Ai grijă şi nu trişa, nici-un tip de personalitate nu este mai bun ca altul !

Grupul I

A. Am tendinţa să fiu destul de independent şi îmi place să mă afirm. Am simţit că este mai bine să iau viaţa în piept. Mi-am stabilit scopurile, îmi place să mă implic şi să fac ca lucrurile să-mi iasă . Nu-mi place să stau deoparte.- vreau să realizez lucruri mari şi să am impact asupra celor din jur. Nu caut neapărat să mă confrunt cu alţii, dar nu las oamenii în nici-un caz să mă dea la o parte. Cea mai mare parte din timp ştiu ce vreau şi fac totul pentru asta. Am tendinţa sa muncesc din greu dar şi să mă distrez.

B. Am tendinţa să fiu tăcut şi îmi place să fiu singur. Nu obişnuiesc să atrag atenţia asupra mea şi nu obişnuiesc în general să mă afirm. Nu mă simt bine să preiau conducerea sau să fiu aşa competitiv ca ceilalţi. Mulţi pot spune despre mine că sunt un visător, o mare parte din trăirile mele se petrec în imaginaţia mea. Mă simt bine dacă nu este nevoie să fiu tot timpul activ.

C. Am tendinţa să fiu foarte responsabil şi devotat. Mă simt groaznic dacă nu-mi ţin promisiunile şi dacă nu fac ceea ce ceilalţi aşteaptă de la mine.Vreau ca oamenii să ştie că sunt aici pentru ei şi că voi face tot ceea ce cred că este mai bine. Chiar dacă ei nu ştiu, de multe ori am făcut sacrificii mari pentru ceilalţi. Deseori nu am grijă de mine. Fac ceea ce trebuie făcut şi mă relaxez ( sau fac ceea imi place cu adevărat) numai dacă mai rămâne timp.

Grupul II

X. Sunt o persoană care are de obicei o imagine pozitivă despre viaţă şi simte că lucrurile se vor sfârşi cu bine. Pot să găsesc cu uşurinţă ceva care să-mi trezească entuziasmul şi găsesc întotdeauna ceva de făcut. Îmi place să fiu împreună cu alţii şi să îi ajut să fie fericiţi. Mă bucur să-mi împărtăşesc starea mea bună cu cei din jur. Nu mă simt întotdeauna grozav dar încerc să nu arăt asta nimănui! Amân de multe ori să-mi rezolv problemele.

Y. Sunt o persoană cu sentimente puternice, cei mai mulţi oameni pot spune când nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalţi, dar sunt mult mai sensibil decât las să se vadă. Vreau să ştiu pe cine mă pot baza şi prefer să-mi definesc clar relaţiile cu ceilalţi. Când sunt supărat aş vrea ca cei din jur să–mi răspundă şi să fie alături mine. Ştiu care sunt regulile şi nu-mi place ca oamenii să-mi spună ce să fac. Vreau să hotărăsc eu însumi.

Z. Tind să fiu logic şi mă stăpânesc bine – dar nu mă simt în largul meu să am de-a face cu sentimente şi emoţii. Sunt eficient - chiar perfecţionist - şi prefer să lucrez singur. Când sunt probleme sau conflicte personale, încerc să nu mă implic emoţional în acea situaţie. Unii spun că sunt prea rece şi detaşat, dar nu vreau ca emoţiile să mă distragă de la ce este cu adevărat important pentru mine. De obicei nu-mi manifest reacţiile chiar dacă ceilalţi insistă.


Punând împreună cele două litere pe care le-aţi selectat, se formează un cod alcătuit din 2 cifre. De exemplu, aţi ales paragraful C din Grupul I şi paragraful Y din Grupul II. S-a format codul CY.

Pentru a afla cărui tip de personalitate aparţii, verifică unde corespunde codul ales de tine şi citeşte indicaţiile din tabel:

Simbol Tipul Numele tipului şi caracteristici de bază

AX 7 Generalist: Spontan, împlinit, impulsiv
AY 8 Şeful: Încrezător în sine, hotărât, dominator
AZ 3 Competitiv: Ambiţios, conştient de imaginea sa
BX 9 Mediator: Receptiv, convingător, automulţumit
BY 4 Artist: Intuitiv, estet, egocentric
BZ 5 Observator: Perceptiv, inventiv, detaşat
CX 2 Altruist: Generos, grijuliu, posesiv
CY 6 Devotat: Atrăgător, responsabil, defensiv
CZ 1 Perfecţionist: Raţional, principial, controlat

Prezentarea detailată a celor nouă tipuri de personalitate aşa cum le prezintă Eneagrama, ne oferă incitante surprize despre noi înşine. Dar descrierile de mai jos nu reprezintă întregul spectru al unui tip de personalitate, ele sunt numai câteva puncte de reper care să vă trezească la maxim curiozitatea.

Vindecarea emotionala

· 0 comentarii

Vera nu-si mai vorbeste de rau fostul iubit. Iar cand se intalnesc pe strada isi zambesc si se opresc pentru o discutie de cateva minute. Toate bune si frumoase? Nu chiar, din moment ce atunci cand se cearta cu noul iubit, Vera i se adreseaza fara sa vrea cu numele ex-ului.
Povestea cu fostul s-a incheiat abrupt acum opt ani, dupa sase ani de relatie. “A fost un soc. Nu mi-a venit sa cred ca s-a terminat totul si ca Mihai se casatoreste peste noapte cu altcineva… Am suferit mult, nu mai mancam, nu mai dormeam, atunci am inceput sa slabesc. Intr-o luna jumatate am slabit 9 kilograme. Eram si inainte slabuta, acum sunt aproape stravezie.”
Vera si-a revenit sufleteste dupa doi ani. A inceput a doua facultate, a inceput alta relatie. Dar nu a reusit sa mai puna macar un kilogram pe ea. Tensiunile din cuplul actual au facut-o sa vina la terapie. Dupa un timp a inteles ca rana pe care i-a lasat-o despartirea de Mihai nu s-a vindecat. Iar relatia nerezolvata cu el continua si acum sa-i influenteze felul in care priveste barbatul, cuplul prezent, iubirea.


Trecutul…
Psihologii stiu ca nimeni nu ne poate face sa simtim ceva anume. Ceea ce simtim este de fapt alegerea noastra.
Daca te hotarasti sa continui o relatie in care traiesti stari de nefericire si teama e important sa se intrebi de ce nu alegi sa fii fericit(a). Pentru ca fericirea, implinirea, reprezinta o alegere. Este o optiune de viata. Si odata cu ea ne asumam si responsabilitatea de a renunta la schemele de gandire si la atitudinile prin care ne autosabotam.
De unde stim daca avem asemenea scheme? O familie destramata sau parinti care nu ne-au oferit afectiunea, protectia sau incurajarile de care aveam nevoie sunt cauzele cele mai frecvente. Insa orice situatie traumatizanta din perioada in care ne-am format personalitatea are un impact profund asupra stimei de sine si a felului cum relationam la maturitate.
Pentru noi femeile, genul de barbat pe care il alegem reflecta intotdeauna ce fel de relatie am avut cu tatal nostru. A fost un parinte care ne frustra de iubire, ne domina, se purta cu violenta? Exista mari riscuri sa formam un cuplu in care nu avem parte de iubire impartasita si respect. Suntem fie victima care suporta abuzurile emotionale si fizice, fie femeia dura care comanda in relatie pentru a se simti in felul acesta puternica.


Emotiile negative – o scurtatura spre boala
Patternurile autodistructive sunt cu atat mai periculoase cu cat adesea nici nu stim ca exista. Felul in care am inregistrat in suflet un eveniment, filtrul subiectiv pe care l-am avut cand ne-am confruntat cu o situatie stresanta ne-a amplificat trairile negative.
Urmarea? Subconstientul, dornic sa ne apere de suferinta, a incropit in regim de urgenta o strategie de aparare. Pentru unele femei aceasta tactica de protectie inseamna sa nu mai acorde incredere barbatului, sa il trateze cu raceala. Pentru altele poate inseamna covingerea ca trebuie sa faca in permanenta eforturi si chiar “sacrificii” pentru a merita dragostea barbatului.
Asemenea convingeri subconstiente devin comportamente, alegeri, destine. Intai ne blocheaza respectul de sine si sansa implinirii in relatia de cuplu. Iar in timp risca sa declanseze dezechilibre fizice sau chiar boli. Este ceea ce medicii numesc “somatizare”. Psihicul nu mai rezista la tensiune, nemultumire, suferinta si rabufneste in ulcer, afectiuni cardiace, chisturi ovariene sau cancer.


Invitatie la vindecare
Minte sanatoasa in corp sanatos? Este adevarat. Suflet sanatos pentru relatii sanatoase si fericite? Este la fel de adevarat. Primul pas presupune sa privim lucid – cum ne purtam de obicei cand ne indragostim, cand apar primele tensiuni in cuplu? Daca identificam aceleasi greseli in relatiile noastre inseamna ca ranile emotionale ale trecutului inca lucreaza. Cat timp? Nu stiu, dar depinde numai de noi sa le vindecam.
Vrei sa stergi urmele trecutului si sa devii stapana prezentului tau, sa iti oferi sansa de a-ti cladi o relatia implinita? Workshopul Relatii fericite iti vine in intampinare cu tema Vindecarea emotionala. Patru ore de terapie intensiva, tehnici psihologice si exercitii care te scot de sub puterea strategiilor interioare autodistructive. Patru ore de “reprogramare” binefacatoare a convingerilor despre propria persoana si despre relatia ta de iubire. Detalii in curand

Ce tip de personalitate esti?

· 0 comentarii




Cum poţi să ştii ce tip eşti?

Literatura de specialitate propune numeroase teste pentru identificarea eneatipului, practic fiecare autor consacrat are seria lui de teste. Cu toate acestea, ele nu-ţi pot spune cu certitudine ce tip eşti. Doar tu, prin autoobservaţie şi autocunoaştere poţi determina cu exactitate cărui tip aparţii.

Ai încercat să te observi în timpul unei zile, să-ţi surprinzi gîndurile şi sentimentele care îţi trec cel mai des prin suflet sau prin minte ? Ai căutat vreodată să-ţi surprinzi clişeul după care reacţionezi atunci când eşti stresat? Dar atunci când cunoşti pentru prima dată o persoană? Ce aspecte sau lucruri îţi atrag spontan atenţia?
Acţionăm sub impulsul unor tipare de comportament determinate de zonele de interes spre care ni se îndreaptă automat atenţia.
Voi prezenta mai jos astfel de atitudini şi motivaţii caracteristice fiecărui tip. Citeşte aceste întrebări şi răspunde cu DA sau NU la ele. Care dintre ele ţi potrivesc?
Trece-le pe toate în revistă şi alege paragraful la care ai obţinut cele mai multe Da-uri. Care dintre ele simţi că te descrie mai bine? Aminteşte-ţi că nici-un tip nu este mai bun ca celalalt, important este să-l găseşti pe acela care te reflectă cel mai bine.

Poţi să fii tipul Unu dacă:


1. Eşti focalizat pe atingerea unor idealuri şi standarde înalte şi arzi de nerăbdare să repari ceea ce nu merge?
2. Observi în mod normal, fără să faci efort tot ceea ce este corect sau greşit şi ai o dorinţă continuă de a deveni mai bun?
3. E în mintea ta o voce care se repetă ca o casetă stricată şi care te critică în continuu pentru toate greşelile pe care le faci?
4. Devii furios atunci când cineva caruia îi încredinţasei o sarcină nu se ridică la nivelul aşteptărilor tale?

Ai putea să fii tipul Doi :
1. Eşti foarte focalizat pe relaţiile, serviciile şi ajutorul pe care îl poţi da celorlalţi?
2. Atunci când interacţionezi cu alţii, ştii intuitiv de cele mai multe ori ce au ei nevoie, însă când vine vorba de tine nu-ţi mărturiseşti nici măcar ţie însuţi care sunt nevoile tale?
3. Te consideri o persoană bună la suflet, prietenoasă şi generoasă?
4. Crezi că relaţiile sunt foarte importante şi munceşti din greu ca să le dezvolţi?

Ai putea să fii tipul Trei:
1. Dacă ai o dorinţă de a reuşi mai mare decât mulţi oameni din jurul tău?
2. Eşti competitiv, axat pe eficienţă şi atingerea scopurile şi aspiri să fii cel mai bun în domeniul tău de activitate?
3. Crezi că valoarea unei persoane se bazează pe realizările ei şi pe ceea ce face?
4. Îţi place să te descrii ca fiind un om de succes?

Ai putea să fii tipul Patru:
1. Dacă eşti focalizat pe ceea ce-ţi lipseşte în viaţă şi ce-ar fi mai bine dacă ceva ar fi diferit?
2. Eşti o persoană capricioasă şi de multe ori ai probleme să-ţi depăşeşti melancolia?
3. Te consideri ca fiind o persoană sensibilă care găseşte înţelesuri profunde într-o relaţie autentică?
4. Simţi deseori că oamenii în general nu te înţeleg?

Ai putea să fii tipul Cinci:
1. Eşti mai degrabă rezervat şi oarecum preocupat de ceea ce aşteaptă ceilalţi de la tine?
2. Te consideri ca fiind un gânditor analitic, focalizat să învăţe toate aspectele diferite ale unei probleme?
3. Îţi place să observi diverse situaţii şi evenimente mai degrabă decît sa iei parte la ele şi să fii în mijlocul lor?
4. Ai tendinţa să te retragi din faţa emoţiilor celorlalţi?

Ai putea să fii tipul Şase:
1. Eşti un bun organizator de evenimente capabil să prevadă şi ceea ce ar putea merge rău ?
2. Ai putea să munceşti din greu la acel proiect astfel încît să împiedici acele evenimente nedorite să apară?
3. Atunci când interacţionezi cu oamenii eşti preocupat ce motive ascunse ar putea să aibă?
4. Eşti suspicios în legătură cu autorităţile şi loial organizaţiilor din care faci parte?

Ai putea să fii tipul Şapte:
1. Eşti de felul tău orientat spre viitor şi entuziasmat de posibilităţile care ţi se deschid in faţă?
2. Cauţi continuu oameni, evenimente şi idei noi şi stimulatoare care să-ţi facă viaţa excitantă şi în continuă mişcare?
3. Ai o minte activă care jonglează cu tot felul de idei?
4. Eviţi de obicei sarcinile repetitive, de rutină şi detaliile activităţilor de bază ?

Ai putea să fii tipul Opt:
1. Consideri că este foarte important să fii puternic, cinstit şi de încredere?
2. Ai tendinţa să protejezi oamenii inocenţi , mai ales când simţi că li s-a făcut o nedreptate?
3. Îţi este greu să nu îţi arăţi sentimentele atunci când eşti supărat?
4. Eşti de obicei cel care vrea să conducă atunci când vezi că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea?

Ai putea să fii tipul Nouă:
1. Cauţi consensul şi cooperarea şi preferi să nu fii în centrul atenţiei?
2. Ai tendinţa să asculţi toate punctele de vedere înainte de a lua o decizie sau de a începe o acţiune?
3. Te pricepi să ajuţi oamenii să-şi rezolve disputele datorită abilităţii tale de a vedea problema din mai multe puncte de vedere?
4. Urăşti conflictele şi îţi ia destul de mult ca să îţi ieşi din fire?

Citeşte încă o dată paragraful ales, de data asta la persoana intîi. Simţi înăuntrul tău un declic interior, un moment AHA, ca şi cum ai înţeles ceva special despre tine? Înseamnă că ţi-ai determinat bine tipul.
Dacă ai încă dubii şi nu prea ţi-e clar ce stil ai, îţi recomand să te uiţi şi pe testul următor. Este testul QUEST, aparţine Scolii Russ- Hudson şi în căteva minute îţi poate indica cu destulă precizie ce tip eşti.

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.