Cine esti tu?
Ai avut impulsul sa-ti spui numele si prenumele? Sa-ti enumeri diplomele, talentele, bunurile? Ti-au venit cumva in minte statutul social, familia, trofeele sportive sau amoroase?
Poate ca te-ai gandit la aceasta intrebare cand te-ai aflat intr-o situatie limita. Poate ai uitat-o apoi. Dar intrebarea a revenit cand te-ai asteptat mai putin. Asa ca merita sa raspunzi la ea. Te gandesti cum? Eneagrama ofera o metoda extrem de eficienta, clara si accesibila pentru cunoasterea de sine si a celorlalti.
Pe ce nivel esti acum?
Secretul: sunt noua etaje.
La cel mai inalt etaj arde lumina cea mai puternica - la ultimul, la subsol, lumina abia mai palpaie. Imagineaza-ti un lift care urca si coboara de cate ori iti trece un gand prin minte. Gandurile bune, constructive, armonioase fac liftul sa urce, iar cele negative, starile proaste, furia, disperarea, tristetea te duc la subsol. Daca a coborat la nivelurile medii-inferioare, la subsolul personalitatii tale, suferinta este inevitabila.
La fel se petrece si cand oscilezi pe verticala celor noua niveluri de dezvoltare a personalitatii. Iti este mai clar acum de ce poti avea stari interioare contradictorii si un nivel de constiinta fluctuant de-a lungul unei perioade scurte de timp? Te-ai gandit ce ar trebui sa faci sa ramai cat mai mult la etajele luminoase ale fiintei tale?
De ce este Eneagrama unica
Instrument psihologic foarte performant, Eneagrama analizeaza noua tipuri de personalitate, ce reprezinta de fapt noua stiluri de a trai viata si pune in evidenta motivatiile interioare, tiparele mintii si credintele de baza ale fiecarui tip.
Eneagrama are de altfel o capacitate remarcabila de a deconspira filtrele particulare prin care fiecare tipologie percepe realitatea. Niciunul dintre aceste tipuri nu este “mai bun” decat celelalte. Fiecare vine cu propriile talente si puncte forte, precum si cu propriile limitari si puncte slabe.
Fiecare tip are calitati extraordinare… si capcane care pot fi prevazute…
1. Perfectionistul. Poate sa ghideze prin integritate si ratiune SAU sa se impiedice in resentimente si perfectionism.
2. Altruistul. Poate straluci prin generozitate si forta vindecatoare SAU se lupta cu posesivitatea si tendinta de a le face pe plac celorlalti.
3. Competitivul. Poate deveni un exemplu de excelenta si autenticitate SAU sa caute orbit sa obtina succesul si pozitia sociala.
4. Individualistul. Poate fi un exemplu de creativitate si intuitie SAU poate fi tras inapoi de toane si egoism.
5. Observatorul. Poate demonstra o inteligenta vizionara si inventivitate SAU poate deveni din ce in ce mai izolat si excentric.
6. Devotatul. Poate fi un exemplu de curaj si hotarare SAU se poate lupta cu anxietatea si dorinta de razvratire.
7. Generalistul. Poate deveni energic si desavarsit SAU poate fi condus de nerabdare si impulsivitate.
8. Conducatorul. Poate fi puternic, marinimos SAU poate sa-i intimideze si sa-i controleze pe ceilalti.
9. Mediatorul. Poate strange oamenii laolalta si sa rezolve conflictele SAU poate fi dat inapoi de incapatanare si pasivitate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu