A descoperit ca are cancer la san datorita cainelui sau

luni, decembrie 28, 2009 · 0 comentarii

Cainele este cel mai bun prieten al omului. O femeie din Anglia s-a convins pe pielea sa de acest lucru, dupa ce animalul ei din aceeasi rasa cu faimoasa Lassie i-a salvat viata.

Potrivit "Daily Mail", Max, cainele lui Maureen Burns, devenise brusc fara chef de viata, desi de obicei era plin de energie si greu de stapanit. Dupa ce a inceput sa-i adulmece respiratia stapanei sale si sa-i atinga sanul stang, femeia in varsta de 64 de ani s-a autoexaminat si si-a descoperit un nodul.
Controlul medical facut de doctorul sau de familie si o biopsie ulterioara au confirmat faptul ca Maurren avea cancer.

Cand asistenta i-a spus femeii ca la sanul drept are o tumoare maligna, Maureen i-a raspuns ca stia, pentru ca Max, cainele ei, o instiintase deja despre asta. In loc sa rada, cum se astepta Maureen, asistenta a marturisit ca a mai auzit de asemenea cazuri. "De obicei Max este un animal energic si iubitor, dar a devenit foarte trist si a incetat sa mai faca toate lucrurile pe care le facea, cum ar fi sa doarma in pat cu noi sau sa-mi sara-n poala, ca sa-l mangai. In schimb, imi atingea sanul si se retragea apoi nefericit", povesteste femeia, citata de "Daily Mail".

Femeia, care locuieste in Rugby, Warwickshire, impreuna cu sotul sau Roger, a facut o operatie de indepartare a nodului canceros si starea ei evolueaza favorabil. Maureen a declarat ca in luna mai a anului trecut si-a dat seama ca se intampla ceva cu ea. Femeia se examina in oglinda, in timp ce cainele ei o privea. Chiar daca a simtit nodulul la atingere, Maureen nu s-a ingrijorat, intrucat in urma cu 20 de ani mai avusese unul, care se dovedise a fi benign, iar cu 15 luni mai inainte isi facuse o mamografie de verificare si totul era in regula. "Cand l-am simtit (nodulul-n.r.), s-a intamplat sa ma uit la Max, care era intins in patul meu. Privirile noastre s-au intalnit si imi aduc aminte cat de trist era. In acel moment am stiut ca ceva era in neregula", povesteste femeia.

Pe durata recuperarii sale medicale, celalalt caine al familiei, un grayhound singuratic, s-a comportat absolut normal, Max fiind singurul care a simtit ceva. "A fost ca si cum stia ca sunt bine din nou. A incetat sa ma mai adulmece si a devenit din nou foarte jucaus. Ii datorez atat de mult. Max mi-a salvat viata, a avut dreptate de la inceput", marturiseste Maureen.

Cainii pot fi dresati sa detecteze cancerul, sunt de parere specialistii. Simtul olfactiv al caninelor este de 100 000 de ori mai puternic decat cel al omului. Un studiu efectuat in 2004 a relevat faptul ca animelele pot detecta celulele canceroase in mostre de urina. Programul de cercetare va fi extins si pe alte tipuri ale bolii in cauza. Celulele care duc la aparitia cancerului produc niste chimicale cu mirosuri specifice la care se pare ca reactioneaza cainii. Animalele sunt dresate sa arate cu nasul recipientele cu mostrele despre care ele cred ca sunt canceroase, mai precizeaza jurnalistii de la "Daily Mail".

articol preluat din www.ziua.ro

Secretul fericirii

miercuri, decembrie 23, 2009 · 0 comentarii

Eram adunati intr-o seara cativa prieteni cu pretentii de dezvoltare personala si dornici sa aflam reteta fericirii – o tema care ma pasioneaza de o buna bucata de timp. Si tot disecand si analizand ideile care zburau prin aer, am avut o revelatie pe care este posibil sa o fi avut si voi deja: ca in viata, oricat de mult ne-am dori, de cele mai multe ori paharul nu o sa fie complet plin.


Si atunci cum poti sa fii fericit?
Asta e secretul! Ca depinde de noi pe ce ne focalizam: pe partea plina sau pe partea goala a paharului? Fericirea depinde de zona asupra careia ne concentram. Daca ne focalizam pe probleme, mentinandu-le perseverent in prim-planul atentiei noastre, este cat se poate de sigur ca ne reducem singuri sansele sa fim fericiti.
Critica, perfectionismul, depistarea cusururilor si a lucrurilor care nu merg ne asigura o doza serioasa de tristete si nefericire. Pentru ca pana la urma nu ceea ce ni se petrece in viata conteaza cel mai mult, ci felul cum reactionam la ceea ce ni petrece.


Fericirea? Depinde de tine si este alegerea ta
Eram studenta la medicina in primul an. Stresul Bucurestiului si toata nebunia cu laboratoare, sali de disectie si cursuri care incepeau la ora 8 si se terminau seara tarziu ma facusera sa slabesc foarte mult. La un moment dat, ma intalnesc pe strada cu un prieten bun, care a fost aproape consternat de felul in care aratam.
Plin de grija imi propunea tot felul de sfaturi si solutii practice cum as putea face sa nu mai stau toata ziua nemancata. La majoritatea sugestiilor lui pline de bunavointa, eu raspundeam linistita: “Aaaa nu pot sa fac asta, ca nu am timp… Da… poate, dar nu pot sa fac asta, ca nu am timp!”
Intr-un final, plin de compasiune ma intreaba: “Bine, am inteles. Dar sa suferi, ai timp?”
Mi s-a oprit mintea. Nu am rezolvat atunci problema cu slabitul, dar ceva tot s-a lipit de mine: ca fericirea este o optiune personala, este o stare de hotarare interioara cand spui: “Gata, m-am saturat, vreau sa fiu fericit/a!!!”
In fiecare moment din viata alegem. Alegem si atunci cand oprim masina sa dam o mana de ajutor batranei cazute in strada, dar si atunci cand ramanem nepasatori la hotiile celor din jur. Alegem chiar si atunci cand nu facem nimic. Da, alegem de fapt sa lasam lucrurile asa cum sunt…

Orientarea pe solutii
Alta modalitate de a fi fericit este sa ne orientam spre viitor, spre gasirea solutiilor la situatiile pe care trebuie sa le rezolvam:

  • Ce as putea sa fac sa depasesc obstacolul asta?
  • Ce am invatat din toata povestea asta?
  • Ce pot face ca data viitoare lucrurile sa mearga mai bine?
  • OK, acum am dat-o in bara. Cum as putea sa indrept lucrurile?

Cautarea solutiilor ne face sa devenim rapid pozitivi, optimisti si constructivi. Iar viata ne apare spontan mai frumoasa si plina de sperante. Pentru ca orice situatie ne este trimisa in fond ca sa ne ajute sa crestem interior si sa devenim mai buni. Sa invatam din ea.

Si acum, as vrea sa te intreb ceva: Care a fost pentru tine, cea mai valoroasa lectie pe care ai avut-o anul asta, in situatia generala de criza cu care ne confruntam?

Testul QUEST

duminică, decembrie 20, 2009 · 0 comentarii


Jocul de-a...cine sunt eu?

Lucrul cu Eneagrama începe din momentul în care ai reuşit să identifici ce tip de personalitate eşti. Nu uita, că deşi ne recunoaştem multe din atitudinile celor 9 tipologii, numai un singur tip de personalitate ne caracterizează cu adevărat.Îţi propunem mai jos testul rapid al Eneagramei care în 5 minute te poate ajuta cu destulă precizie să identifici cărui tip psihologic aparţii. Pentru a obţine rezultate cât mai corecte, selectează un singur paragraf din cadrul următoarelor două grupuri de afirmaţii. Alege-l pe cel care îţi reflectă cel mai bine atitudinea şi comportamentul, aşa cum te manifeşti cel mai des în viaţa de zi cu zi. Fii sincer cu tine însuţi.....reguli, reguli...Nu trebuie să fii de acord în totalitate cu fiecare cuvânt din paragraf ! Dacă eşti de acord cu 80 % din el alege-l dintre celelalte două. Important este să fii de acord cu tonul general şi cu ideea generală a paragrafului selectat. Nu respinge un paragraf numai datorită unui singur cuvânt nepotrivit sau a unei fraze. Priveşte tabloul în întregime. Nu analiza şi reanaliza alegerea făcută. Alege paragraful pe care îl simţi că este potrivit , chiar dacă nu eşti 100% de acord cu el. Sensul general şi sentimentul pe care ţi-l lasă este mai important decât fiecare element al lui luat separat. Lasă-ţi intuiţia să aleagă.Dacă nu te poţi decide ce paragraf ţi se potriveşte cel mai bine, poţi face două alegeri, dar numai pentru un singur grup.

De exemplu, C în grupul I , şi X şi Y în grupul II. Notează literele corespunzătoare fiecărui paragraf selectat. Ai grijă şi nu trişa, nici-un tip de personalitate nu este mai bun ca altul !

Grupul I

A. Am tendinţa să fiu destul de independent şi îmi place să mă afirm. Am simţit că este mai bine să iau viaţa în piept. Mi-am stabilit scopurile, îmi place să mă implic şi să fac ca lucrurile să-mi iasă . Nu-mi place să stau deoparte.- vreau să realizez lucruri mari şi să am impact asupra celor din jur. Nu caut neapărat să mă confrunt cu alţii, dar nu las oamenii în nici-un caz să mă dea la o parte. Cea mai mare parte din timp ştiu ce vreau şi fac totul pentru asta. Am tendinţa sa muncesc din greu dar şi să mă distrez.

B. Am tendinţa să fiu tăcut şi îmi place să fiu singur. Nu obişnuiesc să atrag atenţia asupra mea şi nu obişnuiesc în general să mă afirm. Nu mă simt bine să preiau conducerea sau să fiu aşa competitiv ca ceilalţi. Mulţi pot spune despre mine că sunt un visător, o mare parte din trăirile mele se petrec în imaginaţia mea. Mă simt bine dacă nu este nevoie să fiu tot timpul activ.

C. Am tendinţa să fiu foarte responsabil şi devotat. Mă simt groaznic dacă nu-mi ţin promisiunile şi dacă nu fac ceea ce ceilalţi aşteaptă de la mine.Vreau ca oamenii să ştie că sunt aici pentru ei şi că voi face tot ceea ce cred că este mai bine. Chiar dacă ei nu ştiu, de multe ori am făcut sacrificii mari pentru ceilalţi. Deseori nu am grijă de mine. Fac ceea ce trebuie făcut şi mă relaxez ( sau fac ceea imi place cu adevărat) numai dacă mai rămâne timp.

Grupul II

X. Sunt o persoană care are de obicei o imagine pozitivă despre viaţă şi simte că lucrurile se vor sfârşi cu bine. Pot să găsesc cu uşurinţă ceva care să-mi trezească entuziasmul şi găsesc întotdeauna ceva de făcut. Îmi place să fiu împreună cu alţii şi să îi ajut să fie fericiţi. Mă bucur să-mi împărtăşesc starea mea bună cu cei din jur. Nu mă simt întotdeauna grozav dar încerc să nu arăt asta nimănui! Amân de multe ori să-mi rezolv problemele.

Y. Sunt o persoană cu sentimente puternice, cei mai mulţi oameni pot spune când nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalţi, dar sunt mult mai sensibil decât las să se vadă. Vreau să ştiu pe cine mă pot baza şi prefer să-mi definesc clar relaţiile cu ceilalţi. Când sunt supărat aş vrea ca cei din jur să–mi răspundă şi să fie alături mine. Ştiu care sunt regulile şi nu-mi place ca oamenii să-mi spună ce să fac. Vreau să hotărăsc eu însumi.

Z. Tind să fiu logic şi mă stăpânesc bine – dar nu mă simt în largul meu să am de-a face cu sentimente şi emoţii. Sunt eficient - chiar perfecţionist - şi prefer să lucrez singur. Când sunt probleme sau conflicte personale, încerc să nu mă implic emoţional în acea situaţie. Unii spun că sunt prea rece şi detaşat, dar nu vreau ca emoţiile să mă distragă de la ce este cu adevărat important pentru mine. De obicei nu-mi manifest reacţiile chiar dacă ceilalţi insistă.


Punând împreună cele două litere pe care le-aţi selectat, se formează un cod alcătuit din 2 cifre. De exemplu, aţi ales paragraful C din Grupul I şi paragraful Y din Grupul II. S-a format codul CY.

Pentru a afla cărui tip de personalitate aparţii, verifică unde corespunde codul ales de tine şi citeşte indicaţiile din tabel:

Simbol Tipul Numele tipului şi caracteristici de bază

AX 7 Generalist: Spontan, împlinit, impulsiv
AY 8 Şeful: Încrezător în sine, hotărât, dominator
AZ 3 Competitiv: Ambiţios, conştient de imaginea sa
BX 9 Mediator: Receptiv, convingător, automulţumit
BY 4 Artist: Intuitiv, estet, egocentric
BZ 5 Observator: Perceptiv, inventiv, detaşat
CX 2 Altruist: Generos, grijuliu, posesiv
CY 6 Devotat: Atrăgător, responsabil, defensiv
CZ 1 Perfecţionist: Raţional, principial, controlat

Prezentarea detailată a celor nouă tipuri de personalitate aşa cum le prezintă Eneagrama, ne oferă incitante surprize despre noi înşine. Dar descrierile de mai jos nu reprezintă întregul spectru al unui tip de personalitate, ele sunt numai câteva puncte de reper care să vă trezească la maxim curiozitatea.

Vindecarea emotionala

· 0 comentarii

Vera nu-si mai vorbeste de rau fostul iubit. Iar cand se intalnesc pe strada isi zambesc si se opresc pentru o discutie de cateva minute. Toate bune si frumoase? Nu chiar, din moment ce atunci cand se cearta cu noul iubit, Vera i se adreseaza fara sa vrea cu numele ex-ului.
Povestea cu fostul s-a incheiat abrupt acum opt ani, dupa sase ani de relatie. “A fost un soc. Nu mi-a venit sa cred ca s-a terminat totul si ca Mihai se casatoreste peste noapte cu altcineva… Am suferit mult, nu mai mancam, nu mai dormeam, atunci am inceput sa slabesc. Intr-o luna jumatate am slabit 9 kilograme. Eram si inainte slabuta, acum sunt aproape stravezie.”
Vera si-a revenit sufleteste dupa doi ani. A inceput a doua facultate, a inceput alta relatie. Dar nu a reusit sa mai puna macar un kilogram pe ea. Tensiunile din cuplul actual au facut-o sa vina la terapie. Dupa un timp a inteles ca rana pe care i-a lasat-o despartirea de Mihai nu s-a vindecat. Iar relatia nerezolvata cu el continua si acum sa-i influenteze felul in care priveste barbatul, cuplul prezent, iubirea.


Trecutul…
Psihologii stiu ca nimeni nu ne poate face sa simtim ceva anume. Ceea ce simtim este de fapt alegerea noastra.
Daca te hotarasti sa continui o relatie in care traiesti stari de nefericire si teama e important sa se intrebi de ce nu alegi sa fii fericit(a). Pentru ca fericirea, implinirea, reprezinta o alegere. Este o optiune de viata. Si odata cu ea ne asumam si responsabilitatea de a renunta la schemele de gandire si la atitudinile prin care ne autosabotam.
De unde stim daca avem asemenea scheme? O familie destramata sau parinti care nu ne-au oferit afectiunea, protectia sau incurajarile de care aveam nevoie sunt cauzele cele mai frecvente. Insa orice situatie traumatizanta din perioada in care ne-am format personalitatea are un impact profund asupra stimei de sine si a felului cum relationam la maturitate.
Pentru noi femeile, genul de barbat pe care il alegem reflecta intotdeauna ce fel de relatie am avut cu tatal nostru. A fost un parinte care ne frustra de iubire, ne domina, se purta cu violenta? Exista mari riscuri sa formam un cuplu in care nu avem parte de iubire impartasita si respect. Suntem fie victima care suporta abuzurile emotionale si fizice, fie femeia dura care comanda in relatie pentru a se simti in felul acesta puternica.


Emotiile negative – o scurtatura spre boala
Patternurile autodistructive sunt cu atat mai periculoase cu cat adesea nici nu stim ca exista. Felul in care am inregistrat in suflet un eveniment, filtrul subiectiv pe care l-am avut cand ne-am confruntat cu o situatie stresanta ne-a amplificat trairile negative.
Urmarea? Subconstientul, dornic sa ne apere de suferinta, a incropit in regim de urgenta o strategie de aparare. Pentru unele femei aceasta tactica de protectie inseamna sa nu mai acorde incredere barbatului, sa il trateze cu raceala. Pentru altele poate inseamna covingerea ca trebuie sa faca in permanenta eforturi si chiar “sacrificii” pentru a merita dragostea barbatului.
Asemenea convingeri subconstiente devin comportamente, alegeri, destine. Intai ne blocheaza respectul de sine si sansa implinirii in relatia de cuplu. Iar in timp risca sa declanseze dezechilibre fizice sau chiar boli. Este ceea ce medicii numesc “somatizare”. Psihicul nu mai rezista la tensiune, nemultumire, suferinta si rabufneste in ulcer, afectiuni cardiace, chisturi ovariene sau cancer.


Invitatie la vindecare
Minte sanatoasa in corp sanatos? Este adevarat. Suflet sanatos pentru relatii sanatoase si fericite? Este la fel de adevarat. Primul pas presupune sa privim lucid – cum ne purtam de obicei cand ne indragostim, cand apar primele tensiuni in cuplu? Daca identificam aceleasi greseli in relatiile noastre inseamna ca ranile emotionale ale trecutului inca lucreaza. Cat timp? Nu stiu, dar depinde numai de noi sa le vindecam.
Vrei sa stergi urmele trecutului si sa devii stapana prezentului tau, sa iti oferi sansa de a-ti cladi o relatia implinita? Workshopul Relatii fericite iti vine in intampinare cu tema Vindecarea emotionala. Patru ore de terapie intensiva, tehnici psihologice si exercitii care te scot de sub puterea strategiilor interioare autodistructive. Patru ore de “reprogramare” binefacatoare a convingerilor despre propria persoana si despre relatia ta de iubire. Detalii in curand

Ce tip de personalitate esti?

· 0 comentarii




Cum poţi să ştii ce tip eşti?

Literatura de specialitate propune numeroase teste pentru identificarea eneatipului, practic fiecare autor consacrat are seria lui de teste. Cu toate acestea, ele nu-ţi pot spune cu certitudine ce tip eşti. Doar tu, prin autoobservaţie şi autocunoaştere poţi determina cu exactitate cărui tip aparţii.

Ai încercat să te observi în timpul unei zile, să-ţi surprinzi gîndurile şi sentimentele care îţi trec cel mai des prin suflet sau prin minte ? Ai căutat vreodată să-ţi surprinzi clişeul după care reacţionezi atunci când eşti stresat? Dar atunci când cunoşti pentru prima dată o persoană? Ce aspecte sau lucruri îţi atrag spontan atenţia?
Acţionăm sub impulsul unor tipare de comportament determinate de zonele de interes spre care ni se îndreaptă automat atenţia.
Voi prezenta mai jos astfel de atitudini şi motivaţii caracteristice fiecărui tip. Citeşte aceste întrebări şi răspunde cu DA sau NU la ele. Care dintre ele ţi potrivesc?
Trece-le pe toate în revistă şi alege paragraful la care ai obţinut cele mai multe Da-uri. Care dintre ele simţi că te descrie mai bine? Aminteşte-ţi că nici-un tip nu este mai bun ca celalalt, important este să-l găseşti pe acela care te reflectă cel mai bine.

Poţi să fii tipul Unu dacă:


1. Eşti focalizat pe atingerea unor idealuri şi standarde înalte şi arzi de nerăbdare să repari ceea ce nu merge?
2. Observi în mod normal, fără să faci efort tot ceea ce este corect sau greşit şi ai o dorinţă continuă de a deveni mai bun?
3. E în mintea ta o voce care se repetă ca o casetă stricată şi care te critică în continuu pentru toate greşelile pe care le faci?
4. Devii furios atunci când cineva caruia îi încredinţasei o sarcină nu se ridică la nivelul aşteptărilor tale?

Ai putea să fii tipul Doi :
1. Eşti foarte focalizat pe relaţiile, serviciile şi ajutorul pe care îl poţi da celorlalţi?
2. Atunci când interacţionezi cu alţii, ştii intuitiv de cele mai multe ori ce au ei nevoie, însă când vine vorba de tine nu-ţi mărturiseşti nici măcar ţie însuţi care sunt nevoile tale?
3. Te consideri o persoană bună la suflet, prietenoasă şi generoasă?
4. Crezi că relaţiile sunt foarte importante şi munceşti din greu ca să le dezvolţi?

Ai putea să fii tipul Trei:
1. Dacă ai o dorinţă de a reuşi mai mare decât mulţi oameni din jurul tău?
2. Eşti competitiv, axat pe eficienţă şi atingerea scopurile şi aspiri să fii cel mai bun în domeniul tău de activitate?
3. Crezi că valoarea unei persoane se bazează pe realizările ei şi pe ceea ce face?
4. Îţi place să te descrii ca fiind un om de succes?

Ai putea să fii tipul Patru:
1. Dacă eşti focalizat pe ceea ce-ţi lipseşte în viaţă şi ce-ar fi mai bine dacă ceva ar fi diferit?
2. Eşti o persoană capricioasă şi de multe ori ai probleme să-ţi depăşeşti melancolia?
3. Te consideri ca fiind o persoană sensibilă care găseşte înţelesuri profunde într-o relaţie autentică?
4. Simţi deseori că oamenii în general nu te înţeleg?

Ai putea să fii tipul Cinci:
1. Eşti mai degrabă rezervat şi oarecum preocupat de ceea ce aşteaptă ceilalţi de la tine?
2. Te consideri ca fiind un gânditor analitic, focalizat să învăţe toate aspectele diferite ale unei probleme?
3. Îţi place să observi diverse situaţii şi evenimente mai degrabă decît sa iei parte la ele şi să fii în mijlocul lor?
4. Ai tendinţa să te retragi din faţa emoţiilor celorlalţi?

Ai putea să fii tipul Şase:
1. Eşti un bun organizator de evenimente capabil să prevadă şi ceea ce ar putea merge rău ?
2. Ai putea să munceşti din greu la acel proiect astfel încît să împiedici acele evenimente nedorite să apară?
3. Atunci când interacţionezi cu oamenii eşti preocupat ce motive ascunse ar putea să aibă?
4. Eşti suspicios în legătură cu autorităţile şi loial organizaţiilor din care faci parte?

Ai putea să fii tipul Şapte:
1. Eşti de felul tău orientat spre viitor şi entuziasmat de posibilităţile care ţi se deschid in faţă?
2. Cauţi continuu oameni, evenimente şi idei noi şi stimulatoare care să-ţi facă viaţa excitantă şi în continuă mişcare?
3. Ai o minte activă care jonglează cu tot felul de idei?
4. Eviţi de obicei sarcinile repetitive, de rutină şi detaliile activităţilor de bază ?

Ai putea să fii tipul Opt:
1. Consideri că este foarte important să fii puternic, cinstit şi de încredere?
2. Ai tendinţa să protejezi oamenii inocenţi , mai ales când simţi că li s-a făcut o nedreptate?
3. Îţi este greu să nu îţi arăţi sentimentele atunci când eşti supărat?
4. Eşti de obicei cel care vrea să conducă atunci când vezi că nimeni nu îşi asumă responsabilitatea?

Ai putea să fii tipul Nouă:
1. Cauţi consensul şi cooperarea şi preferi să nu fii în centrul atenţiei?
2. Ai tendinţa să asculţi toate punctele de vedere înainte de a lua o decizie sau de a începe o acţiune?
3. Te pricepi să ajuţi oamenii să-şi rezolve disputele datorită abilităţii tale de a vedea problema din mai multe puncte de vedere?
4. Urăşti conflictele şi îţi ia destul de mult ca să îţi ieşi din fire?

Citeşte încă o dată paragraful ales, de data asta la persoana intîi. Simţi înăuntrul tău un declic interior, un moment AHA, ca şi cum ai înţeles ceva special despre tine? Înseamnă că ţi-ai determinat bine tipul.
Dacă ai încă dubii şi nu prea ţi-e clar ce stil ai, îţi recomand să te uiţi şi pe testul următor. Este testul QUEST, aparţine Scolii Russ- Hudson şi în căteva minute îţi poate indica cu destulă precizie ce tip eşti.

PRINCIPII PENTRU O VIAŢĂ FERICITĂ

sâmbătă, decembrie 19, 2009 · 0 comentarii



Atunci cand apare problema specifică, pilula se citeşte zilnic, dimineaţa şi seara înainte de culcare, şi ori de câte ori este nevoie pe parcursul zilei


PASTILĂ PSIHOLOGICĂ ÎMPOTRIVA FURIEI, NEMULŢUMIRII, AGRESIVITĂŢII, IRITĂRII, FRUSTRĂRII


· „Mi-aş dori ca situaţia să fie alta, însă ştiu că dorinţa mea nu devine obligatoriu realitate doar pentru că vreau eu asta.”
· „Pot să accept că în viaţă mi se întâmplă şi lucruri pe care nu le doresc, deşi este neplăcut.”
· „Pot suporta să mi se întâmple aşa ceva, deşi nu îmi doresc şi nu îmi place.”
· „Pot tolera ceea ce simt, chiar dacă nu simt ceva plăcut.”
· „Pot să suport prezenţa acestui gând, deşi nu îmi place.”
· „Pot accepta că am făcut asta chiar dacă preferam să nu o fac.”
· „Pot accepta comportamentul celorlalţi, chiar dacă aceştia nu fac întotdeauna ce mi-aş dori eu.”

PASTILĂ PSIHOLOGICĂ ÎMPOTRIVA ANXIETĂŢII, PANICII, FRICII, NELINIŞTII

· „Mi-aş dori ca situaţia să fie alta, însă ştiu că dorinţa mea nu devine obligatoriu realitate doar pentru că vreau eu asta.”
· „Pot să accept că în viaţă mi se pot întâmpla şi lucruri pe care nu le doresc, deşi este neplăcut şi am făcut tot posibilul ca să le evit.”
· „Este extrem de neplăcut că mi s-a întâmplat aşa ceva, însă nu este cel mai rău lucru care mi s-ar fi putut întâmpla.”
· „Cred că pot face faţă şi la situaţii mai rele decât cea în care mă găsesc acum.”
· „Este extrem de neplăcut, însă nu catastrofal dacă în această situaţie nu voi putea deţine controlul aşa cum mi-aş dori.”
· „Este rău, dar nu dezastruos să trăieşti astfel de emoţii.”
· „Este neplăcut, dar nu catastrofal să ai astfel de gânduri.”

PASTILĂ PSIHOLOGICĂ ÎMPOTRIVA DEPRIMĂRII, DEPRESIEI, TRISTEŢII

· „Mi-aş dori ca situaţia să fie alta, însă ştiu că dorinţa mea nu devine obligatoriu realitate doar pentru că vreau eu asta.”
· „Pot să accept că în viaţă mi se întâmplă şi lucruri pe care nu le doresc, deşi este trist.”
· „Am greşit comportându-mă astfel, însă eu rămân întotdeauna o persoană valoroasă, prin simplul fapt că sunt om.”
· „Poate că această reacţie a mea este o dovadă de slăbiciune, însă asta nu arată valoarea mea ca persoană.”
· „Chiar dacă nu mă descurc întotdeauna aşa de bine cum mi-aş dori, rămân o persoană bună şi valoroasă.”
· „Sunt mulţumit de mine, deşi ştiu că nu sunt perfect.”

*Materialele sunt elaborate de Prof. univ. dr. Daniel David (vezi Tratat de psihoterapii Cognitive şi Comportamentale; Polirom, 2006) pe baza teoriei şi terapiei raţional-emotive şi cognitiv-comportamentale şi a materialelor similare elaborate de Albert Ellis.

Pilula psihoterapeutica II

· 0 comentarii




NUCLEUL SĂNĂTĂŢII - A se citi zilnic, dimineaţa sau seara înainte de culcare

1. Acceptă ceea ce nu se poate schimba.
2. Fă tot ceea este omeneşte posibil să schimbi ce se poate schimba, amintindu-şi însă mereu că uneori lucrurile nu TREBUIE să se întâmple cum vrei tu.
3. Invata sa faci diferenţa intre cele doua.

NUCLEUL NEBUNIEI -Merită sa-l cunosti pentru a-l evita

1. Eu TREBUIE CU NECESITATE SĂ….
2. Ceilalţi TREBUIE CU NECESITATE SĂ…
3. Viaţa TREBUIE CU NECESITATE SĂ…

SFATURI PENTRU O VIAŢĂ RAŢIONALĂ ŞI FERICITĂ - A se citi zilnic, dimineaţa sau seara înainte de culcare

1. Asimilează Nucleul Sănătăţii şi renunţă la Nucleul Nebuniei.
2. E ok să doreşti şi să faci tot ceea ce depinde de tine ca lucrurile să se întâmple aşa cum vrei tu dar în acelaşi timp ţine minte că nu scrie niciunde că lucrurile TREBUIE cu necesitate să se întâmple aşa cum vrei tu.
3. Ar fi de dorit ca ceilalţi să te trateze corect dar asta nu înseamnă că şi TREBUIE cu necesitate să o facă.

4. Oamenii reacţionează aşa cum doresc ei nu cum doreşti tu şi aminteşte-ţi că ei, ca şi tine, nu sunt perfecţi.

5. Ar fi de dorit să reuseşti în tot ceea ce faci dar asta nu înseamnă că şi TREBUIE cu necesitate să reuşeşti.
6. Ar fi de dorit ca viaţa să fie uşoară şi drepată dar asta nu înseamnă că şi TREBUIE cu necesitate să fie aşa.
7. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit asta nu înseamă că eşti fără valoare ca om ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant care poate fi îmbunătăţit.
8. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit nu înseamnă că este o catastrofă (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla) ci este doar un lucru neplăcut (poate chiar extrem de neplăcut), fără ca asta să însemne totuşi că nu te mai poţi bucura de viaţă.
9. Dacă lucrurile nu se petrec aşa cum ţi-ai dorit poţi tolera asta şi poţi merge mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început, până porneşti.
10. Este plăcut să ai aprobarea şi dragostea celorlalţi şi fă tot ceea ce este omeneşte posibil să le opţii dar aminteşte-ţi că şi fără ele te poţi accepta ca fiinţă umană care are dreptul să se bucure de viaţă.
11. Este de preferat să faci lucrurile perfect dar este omeneşte să faci greşeli.



*Materialele sunt elaborate de Prof. univ. dr. Daniel David (vezi Tratat de psihoterapii Cognitive şi Comportamentale; Polirom, 2006) pe baza teoriei şi terapiei raţional-emotive şi cognitiv-comportamentale şi a materialelor similare elaborate de Albert Ellis

Pilula psihoterapeutica

· 0 comentarii


DECALOGUL RAŢIONALITĂŢII

A se citi zilnic, dimineaţa sau seara înainte de culcare


1. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, nu înseamnă că eşti fără valoare ca om ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant, care probabil poate fi îmbunătăţit în viitor.

2. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla).

3. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.

4. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos cu tine DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, nu înseamnă că tu sau ei sunteţi fără valoare ca oameni.

5. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla).

6. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.

7. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă cu tine şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, nu înseamnă că viaţa este nedrepată şi/sau că tu eşti fără valoare ca om.

8. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla).

9. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, poţi tolera/suporta acest lucru şi mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.

10. SINGURUL LUCRU CARE TREBUIE ESTE CĂ NIMIC NU TREBUIE CU NECESITATE.



*Materialele sunt elaborate de Prof. univ. dr. Daniel David (vezi Tratat de psihoterapii Cognitive şi Comportamentale; Polirom, 2006) pe baza teoriei şi terapiei raţional-emotive şi cognitiv-comportamentale şi a materialelor similare elaborate de Albert Ellis.

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.