Dragostea online - capcana sau sansa vietii tale?

marți, martie 24, 2009 ·






Internetul castiga din ce in ce mai mult teren. Multe dintre noi nici nu-si mai pot imagina viata fara el... Iar sondajele arata ca in urmatorul deceniu 30% dintre noi ne vom gasi partenerii pe net. Dar pana atunci, relatiile virtuale sunt un teren destul de nesigur. Care sunt capacanele unei relatii online si cum pot fi acestea evitate?

„ L-am cunoscut pe net, pe un site de discutii, isi incepe Laura povestea ei. Eu am un job destul de stresant si sunt aproape opt ore pe zi in fata calculatorului. Era foarte simpatic si vorbeam chestii super faine cu el. La inceput nu il luam in serios dar el a insistat atata incat am ajuns sa stau ore in sir de vorba cu el. Ajunsesem sa-mi petrec si weekendul pe net. Imi spunea tot timpul ce mult ma iubeste, ce tare ne potrivim si ca de-abia asteapta sa vina in Bucuresti sa ma vada. Ne-am intalnit de cateva ori, dar viata noastra era mai mult pe net, pentru ca el era din Bacau, sau asa spunea el. Opt luni de zile asteptam cu sufletul la gura sa deschid calculatorul ca sa citesc mesajele offline de la el. Ma culcam cu gandul la el si ma trezeam cu imaginea lui in minte. Pana intr-o zi cand l-am vazut prin Mall plimbandu-se de mana cu o femeie si cu un copil. Am simtit ca se surpa pamantul sub mine. L-am sunat atunci si mi-a spus ca e la serviciu, in Bacau si ca nu mai poate vorbi. L-am căutat prin Mall si i-am facut o scena de pomina. Locuia in Bucuresti, de fapt. Avea nevasta si copil. Sotia lucra in ture, de-asta putea el sa stea atata timp pe net. Nu-mi vine sa cred ce proasta am fost! In sufletul mea imi construisem deja viiitorul alaturi de barbatul asta.”


Laura se simte pacalita acum si suferă cumplit. Nu intelege cum pot sa fie oamenii asa de rai. De ce s-a bagat acest barbat in viata ei? De ce si-a batut joc de ea? Daca se uita in urma recunoaste ca erau destule situatii ciudate care-ar fi putut sa-i dea de gandit şi care o faceau sa aiba o stare permanenta de nesiguranta. Dar trecea cu usurinta peste ele, pentru ca avea incredere in vorbele lui.


Crezi ca Laura ar fi putut sa evite aceasta suferinta? Eu spun ca da. Iata cateva ponturi pentru cine vrea sa scape cu inima intreaga dintr-o relatie intalnita pe net:


1. Pastreaza-ti o doza de neincredere fata de ceea ce-ti spune si de felul cum iti prezinta sentimentele lui. Nu uita ca pe net este mult mai usor sa minti decat in viata reala. Nu-i auzi vocea si nici nu-i vezi ochii atunci cand iti vorbeste. Iti lipsesc de asemenea si celelalte mesaje nonverbale care te pot pune in alerta atunci cand iti vezi partenerul. Si tu poti sa-i spui ca esti Angelina Jolie, fara sa-ţi tremure mana pe tastatura.


2. Fa tot posibilul sa obtii chiar de la inceputul relatiei cat mai multe informatii personale despre el fara sa ii oferi prea multe date despre tine. Intreaba-l numele, prenumele, chiar si adresa si incearca sa le verifici. Poti sa-i intinzi mici capcane- spune-i ca ti-a zis cineva ca il cheama Marius, nu Andrei.. Daca nu are nimic de ascuns, va reactiona cu destula franchete la trucul tau nevinovat.


3. Nu pierde prea mult timp cu discutiile sterile pe net, grabeste-te sa ai o intalnire fata in fata cu el. Iti vei da seama atunci daca are vreo sansa sa fie cu tine. Relatiile pe net sunt foarte diferite de cele din viata reala, deoarece de multe ori umplem spatiile goale legate de celalalt cu fantezia si dorintele noastre. Ajungem să ne indragostim de propriile fantasme si imagini idealiste. Cu cat ai mai devreme o vedere tridimensionala a lui, cu atat mai repede iti vei da seama daca merita sa continui relatia. Nu are rost sa-ti pierzi timpul cu un barbat cu care nu ti-ar placea sa te tii de mana.


4. Daca iti spune ca nu poate veni la intalnire decat la ore foarte tarzii, ca este foarte ocupat si amana de cateva ori propunerea ta de a va intalni pe viu chiar trebuie sa-ti pui intrebari despre onestitatea lui. Iata un semn de alarma - e ceva necurat la mijloc. Ar fi bine sa mergi cu o prietena atunci cand va vedeti si cred ca nu mai e nevoie sa-ti spun ca prima intalnire trebuie sa fie intr-un loc public.


5. Clarifica de la inceput chestiunile importante cu el: daca e insurat sau are o prietena, varsta reala, daca are o slujba, cate prietene are pe acel site. Cuceritorii de pe net sunt de multe ori in cautare de o prada usoara pe care si-ar dori sa o prinda cu minim efort. Asa ca nu le face munca prea usoara. Infraneaza-ti dorinta de a avea un iubit si lasa-l sa te caute si sa faca eforturi ca sa fie cu tine.


Draga mea, un barbat se judeca dupa faptele lui. Fii atenta la ceea ce face si nu pune prea mare pret pe vorbele lui. Degeaba iti spune ca te iubeste si ca de-abia asteapta sa va vedeti daca te suna la trei zile si nu-ti face timp sa va intalniti. Respecta-te si reactioneaza ca o femeie sigura pe tine - impune-ti regulile in relatie. Nu uita, o relatie va fi asa cum o construiesti de la inceput!

0 comentarii:

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.