Dragoste romantica sau posesivitate?- cum sa fii adult intr-o relatie

marți, martie 24, 2009 ·




Cand devine ‘indragosteala’ realmente o dependenta?
Pai da, stim cu totii, e foarte usor sa te pomenesti absorbit de propria-ti poveste de dragoste, la fel cum este foarte greu sa realizam ce se petrece cu noi cand obsesiile noastre izbucnesc in actiuni necontrolate.


Traiesti o poveste de iubire sau agonia unei legaturi nascuta din posesivitate şi dependenta? Ia aceasta intrebare ca pe o provocare! Jaques Salome spunea ca furia si intensitatea cu care ne aruncam in bratele unei noi iubiri arata in primul rand gradul de insingurare interioara pe care-l traim. Raspunde la urmatoarele intrebari si s-ar putea sa gasesti raspunsurile cheie care sa-ti vindece relatia.


Care dintre urmatoarele afirmatii ti se par mai potrivite pentru descrierea relatiei sau sentimentelor pe care relatia le trezeste in sufletul tau?
1. a. O etapa; b. Un pas inainte ;
2. a. Vreau sa ajung acolo unde sa ma simt implinit; b. Nu vad nici un capat – cu cat am mai mult, cu atat vreau mai mult ;
3. a. Dorinta de apropiere; b. Nevoia disperata de apropiere;
4. a. Ne daruim la fel; b. Dau mai mult pe masura ce primesc mai putin;
5. a. De regula suntem egali; b. De cele mai multe ori respectam o ierarhie;
6. a. Relatia e reciproca; b. Relatia mi se pare unilateral;.
7. a. Avem un viitor; b. Nu avem nici un viitor;
8. a. Sentimentul de implinire si bucurie; b. Sentimentul ca nu daruiesc indeajuns/ sau ca nu primesc suficient;;
9. a. Sunt sigur; b. Ma macina indoielile;
10. a. Abia astept urmatoarea intalnire; b. Ma doare – nu ne vedem destul de des;
11. a. Relatia imi da incredere in mine; b. Relatia asta ma face sa ma simt inferior;
12. a. Ma tem ca-mi scapa lucrurile de sub control; b. Nu pun bariere;
13. a. Suntem ca boabele intr-o pastaie; b. Unul dintre noi il poseda pe celalalt;
14. a. Incep minunatele peripetii ale iubirii; b. Incepe nefericitul periplu al suferintelor din dragoste;
Daca balanta a inclinat spre variantele b de raspuns, e destul de probabil ca ai nevoie de ajutor pentru a scoate relatia din zona obsesiva a dependentei.
Intr-o relatie adictivă si dependenta te focalizezi atat de mult pe nevoile şi problemele celuilalt incat uiţi sa pui pe primul plan starea ta launtrica de bine. Apare sentimentul ca nu eşti apreciat şi ai o stare acuta de insecuritate legată de viitorul relaţiei.


Iată câteva indicii care îţi arată dacă faci sau nu parte dintr-o relatie dependentă:
1. Pui deseori nevoile, gandurile si sentimentele celuilat inaintea nevoilor şi sentimentelor proprii
2. Ai sentimentul ca dai mai mult decat primesti.
3. Te surprinzi deseori ca sentimentele tale de grijă si dragoste se transforma in resentimente.
4. Nu poţi spune Nu.
5. Ai un sentiment puternic de insecuritate
6. Simti ca relatia ti-a scapat de sub control.
7. Simti ca nu vei putea sa fii OK daca cealaltă persoană va disparea din viata ta.
8. Incapacitatea de a-ţi stabili şi a-ţi pastra regulile proprii in relatie- sa nu fii mintit, sa ai dreptul la intimitate, etc
9. Tolerezi din partea celuilalt un comportament abuziv verbal, sexual sau fizic
10. Eşti incapabil să ieşi din relaţie
11. Nu te se simti apreciat şi sprijinit in cadrul relatiei.

Solutia? Să te maturizezi emoţional. Asta inseamna in primul rand cresterea increderii in tine, amplificarea respectului si a stimei de sine. Si merg mana in mana cu vindecarea ranilor emoţionale pe care le-ai capatat in trecut.

Citeste cu voce tare textul care urmeaza si fii atent(a) in ce masura ti se potriveste si tie:
“De fapt cele mai multe ganduri despre persoana care m-a iubit sau m-a parasit nu sunt altceva decat un apel disperat dupa atentie. Iar aceasta intensitate a emoţiilor imi scoate la iveala latura copilaroasa si inca ranita, nimic altceva decat vechea durere, in varianta noua, a faptului ca Mami sau Tati m-au cam abandonat, fie fizic, fie doar afectiv. Gandurile mele obsesive, legate de....... sunt ecouri ale durerilor din trecut. Suferintele de acum imi ofera, poate, tocmai cheia de a mă reintalni şi a ma confrunta din nou cu vechile situatii familiale. Iubitul(a) meu actual(a) n-a facut altceva decat sa mi le readuca la suprafata, sa ma faca sa inteleg ca nu le-am depasit inca.”

Ti se pare ca ti se potrivesc aceste situatii si ca repeti aceleasi tipare in relatiile tale? Vrei sa afli mai multe? Eşti binevenită la workshopul de Relatii Fericite. Primul curs pentru femeile care vor sa traiasca fericite si implinite pana la adanci batranete.

0 comentarii:

Sfatul psihologului

Sunt psiholog/ psihoterapeut Gabriela Marin. Ai o problema relationala? Vrei sa gasesti o solutie framantarilor tale? Simti ca trebuie sa vorbesti cu cineva?
Programari la tel 0743 351 579

Workshop - Ce-ti doresti in 2010

Empower Live -Eneagrama la British

Despre Relatii Fericite

Un loc de discutii si solutii. Ce imi doresc? Sa descalcim impreuna lumea atat de complexa a relatiilor. Sa aducem speranta si bucurie in sufletul celor care ne citesc. Pentru ca fericirea se invata. Cum? Pas cu pas...articol cu articol...

Despre mine

Ma numesc Gabriela Marin. Sunt psihoterapeut cu formare in terapia cognitiv comportamentala, hipnoza ericksoniana si terapii scurte, trainer de Eneagrama, life-coach. Am inteles ca dezvoltarea personala este indispensabila celor care vor sa-si atinga potentialul maxim si sa fie fericiti. Deci...suntem siliti sa evoluam!

Workshop

Workshopul de Relatii fericite. Primul Curs practic pentru femeile care-si doresc sa traiasca fericite pana la adanci batraneti.